2016

Nytt år kräver nya ansträngningar, nya löften, nya ambitioner och nya mål. Jag har aldrig riktigt förstått varför, jag önskar att man kunde göra den här ansträngningen varje dag. Att man, varje kväll innan man går och lägger sig, lovar sig själv saker man ska göra dagen där på, och varje dag man vaknar kan man, på samma sätt man tar in det nya året, fira att det är en ny dag med nya möjligheter. Varför väntar vi egentligen ett helt år på att börja om på nytt? Det är som att hela november och december så går man som i en dvala och bara inväntar januari. "Det är ingen ide att börja något nu, snart är det ändå ett nytt år och då kan jag börja på riktigt!".

Men eftersom jag ändå är lite som alla andra så hakar jag på trenden och inser ganska snabbt att jag också har massa förväntningar och förhoppningar på det nya året. Massa saker jag kommer att brinna för.. iallafall nästan hela januari och sen snabbt glömma till våren, göra ett nytt försök precis innan sommaren och sen ge upp lagom till hösten när jag ändå kan vänta in det nya året.

Först och främst så kan vi ju tala om det faktum att jag inte alls lyckades anstränga mig tillräckligt mycket för att nå mina mål förra året (herregud vad längesen det låter). Jag ville sluta röka, gå ned i vikt och ta bättre hand om min kropp rent generellt. Jag misslyckades totalt. Jag är lat, ofokuserad och svag. Men skillnaden nu är att jag inte tänker göra något som jag alltid annars gör när jag misslyckas: ge upp. Jag brukar helt enkelt släppa allt när jag någonstans inser att det inte fungerar som det ska.

Oavsett hur lat, ofokuserad och svag jag är så har jag iallafall en egenskap som trumphar alla andra: jag är envis. Och min envishet har bestämt sig för att det här året ska vi (jag och min envishet):

Gå ned i vikt/bli mer hälsosam
Jag tror att det här är en av de absolut vanligaste nyårslöftena, men likaväl så är det ändå viktigt för mig. Jag har, sen jag försökte komma igång senast (och startade den här bloggen), gått ned lite i vikt. Jag har också börjat träffa en personlig tränare för kostrådgivning och coaching. Likförbannat så lyckas jag inte hålla mig 100% innanför ramarna som kommer att ta mig dit jag ska. I år ska det hända.

Börja hålla mig till en 100% vegansk kost
Det här löftet är både oväntat och helt och hållet väntat för mig. När jag var 12 så bestämde jag mig för att sluta äta kött och det passade mig som handen i handsken. Nu är det dags att ta det några steg längre och sluta med animaliska produkter allt som allt. Varför tänkte jag gå vidare in på i ett annat inlägg, men så länge så kan vi väl nöja oss med att jag trivs bättre med det helt enkelt.

Läsa mer
Jag älskar böcker. Jag älskar att läsa. Jag älskar att försvinna in i en annan värld och lära mig något nytt, och kanske lära mig något nytt om mig själv. Anledningen till att jag inte läser mer är att jag alltid känner mig för stressad och alltid känner som om jag missar något annat genom att ta upp en bok. Det ska vi få slut på. Att läsa är också ett sätt för mig att varva ner och stessa av, så ju mer jag läser, desto mer kommer jag att läsa?

Blogga mer
Jag älskar att skriva nästan lika mycket som jag tycker om att läsa. Jag måste fortsätta skriva så jag inte glömmer bort att jag kan och hur roligt det är.

Åka utomlands. På riktigt.
I år kommer jag både ha tid, möjlighet och framförallt råd att åka på en riktigt ordentlig utlandsresa. Jag har tidigare varit på enstaka större resor, men aldrig en riktig ordentlig med Andreas, och det kommer vi se till att göra i år. Om det blir USA, Sydamerika, Afrika eller någonstans i Asien, det får vi se, men jag längtar.

Ta hand om mig själv
Förutom att bli mer hälsosam och träna mer så måste jag låta mina naglar vara, jag måste smörja in mig ordentligt och jag måste klippa håret och använda hårkurer oftare (och framförallt sluta tro att jag vill vara blond och försöka bleka håret, det är bara att acceptera; jag är rödhårig och kommer nog aldrig hitta en hårfärg som jag, och inte minst håret, trivs bättre i).

Hålla på med mer musik i någon form
Jag har alltså inte begåvats med några speciellt talanger från födseln, men ibland är jag duktig om jag övar. Speciella passioner jag har men har bristande kunskaper i är bland annat: bas, piano, sång, ukulele och akustisk gitarr. Om jag bara lägger min lata och ofokuserade sida åt sidan så ger jag mig själv alla möjligheter att faktiskt göra något tillräckligt länge för att kanske bli medelmåttigt duktig på iallafall en av fem.

FLYTTA
Okej, det här är min favorit på listan. Det här kommer ju att inträffa vare sig jag vill eller inte nu. Den 23:e februari (save the date!) så kommer jag och min favoritkarl att flytta in i vår första gemensamma lägenhet (just nu bor vi i min lägenhet i Jordbro). En fantastisk liten (okej, inte så liten..) trea i Farsta centrum. Helt nybyggd med inredningsval som vi gjorde redan för ett år sen, Det ska bli helt otroligt roligt och spännande.

Det här är alltså en mindre sammanfattning av vad jag önskar få ut av det nya året. Nu ligger bara resten hos mig att faktiskt fullfölja och fortsätta kämpa. Go mig! 💪🏼